O blogu

Istorija van kabineta“ je mesto gde će učenici moći da se upoznaju sa istorijom u malo drugačijem svetlu, gde će biti više prostora za neke istorijske teme za koje u učionici nema prostora ni vremena. Moći će da provere znanje u kvizovima  iz istorije i opšte kulture, a i da saznaju mnoge zanimljivosti o istorijskim ličnostima i događajima. Nastavnici će moći da se informišu o inovacijama školskog časa i nastave, da saznaju neke korisne linkove kako za realizaciju časa, tako i za savremena istorijska istraživanja. Pokušaćemo da se malo više dotaknemo mitologije, religije, prvobitnog stanja ljudske svesti u kome je možda ključ svih naših psiholoških, ljudskih mana i vrlina… Sve u cilju da znanje pobedi neznanje!!!

 Svi oni koji vole istoriju i žele da prošire svoja znanja naći će ponešto zanimljivo u ovom blogu. Kroz dokumentarne i igrane filmove, prezentacije, muziku, „neobaveznu“ literaturu, istoriografska dela, istorijske romane, časopise…pokušaćemo da našu prošlost oslikamo vedrim i šarenolikim motivima. Biće prostora i za „SMEŠNU STRANU ISTORIJE„! Smeh je ono što čoveka razlikuje od životinje ( da ne pominjemo ostale razlike…i sličnosti… ). Na istoriju zaista trebamo gledati kao na UČITELJICU ŽIVOTA, ali, da izbegnemo onu našu tradicionalnu: NA GREŠKAMA SE UČI, pokušajmo da malo više obratimo pažnju na neke pozitivne stvari. Uči se iz iskustva,  iz pročitanih knjiga…uči se iz pokušaja da neke stvari NE sagledavamo samo iz ličnog ugla. Objektivnost je majka istine, a istoričaru najsvetija dužnost!

Osnovni cilj biće: motivacija svih ljubitelja istorije da otkriju suštinu i smisao Učiteljice života i da uvide značaj istorijskog znanja, istraživanja i nauke. Uz pokušaj izbegavanja formalizma, nadam se da ćemo izbeći i krute okvire obavezujućeg znanja koje ume da sputa i ograniči ljudski um i kreativnost. Želimo da istoriju ulepšamo i začinimo filozofijom, psihologijom, književnošću…

Kako stvoriti sliku o najstarijim vremenima? Nepristupačne planine, beskrajne pustinje, silovite erupcije vulkana, pobesnelo more, odroni svake vrste, poplave, kataklizme, toliko pojava koje prevazilaze čovekovo poimanje. Objašnjenja su pronađena u religiji, u veri da ipak mora postojati neki red u Univerzumu! Sledi: nasilje i razaranje, u kojima čovek vidi borbu, bespoštednu bitku između dobra i zla… A onda se, na nekim mestima zemljište konsoliduje, reke uđu u svoje tokove, vulkani se primire, nestane zlo, a sa njim i dobro?!

 Čovek se trudi da stvori nekakav čvrst poredak u ovom, naizgled, haosu i stoga je smislio uzročno-posledični sled događaja! Tada je muza KLIO uzela stvar u svoje ruke i pokušala da izmeni tok istorije…Nadahnuće duhovima prošlosti neprestano se širi!

DOBRODOŠLI!!!

Advertisements
Postavite komentar

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: